De belichtingsdriehoek – Fotografie

We starten graag met wat zowat de basis is van de fotografie: de belichtingsdriehoek. Hoe je jouw reflexcamera instelt op de situatie, doe je op basis van deze drie elementen die een gezamenlijke invloed hebben op het eindresultaat, op je foto dus. Ze hebben alle drie invloed op elkaar en worden daarom vaak als een driehoek voorgesteld. Als een beginner (maar zelfs gevorderden doen dit) kan het handig zijn om een half automatische instelling te gebruiken op je camera. Zo ben je automatisch gewapend tegen veranderende lichtomstandigheden en hoef je niet telkens lange tijd te prutsen aan alle drie de instellingen. Je stelt één van de drie in en je camera past de andere twee aan. Een volledig handmatige instelling geeft je meer controle, maar vereist veel geduld en kunde.

Chinese muur

Diafragma – Scherpte van de achtergrond (A/Av)

Met het diafragma wordt bepaald hoe groot het gat is waardoor het licht valt. Dit heeft een rechtstreekse invloed op hoe scherp de achtergrond van je foto is. Let daarbij echter wel op dat dit effect afhangt van de afstand die je hebt tot het object dat je wil fotograferen en de afstand tot de achtergrond. Speel hier even mee om het effect ten volle onder de knie te krijgen. Als je het diafragma hoog instelt, wordt je achtergrond heel scherp in beeld gebracht. Dit kan heel handig zijn als je een overweldigend effect in een stad of een mooi landschap wil fotograferen. Wil je echter één object uit een verder wazige achtergrond laten springen, ga dan voor een lagere instelling voor je diafragma.

Car_000008392519Large

Sluitertijd – Beweging of stilstand (S)

De sluitertijd bepaalt hoe lang de spiegel in je spiegelreflexcamera ingeklapt wordt om licht door te laten tot de sensor. Hoeveel licht er doorgelaten wordt op de sensor heeft een direct effect op de scherpte van je foto. Als je tijdens het invallen van het licht de camera gaat bewegen of het object dat je fotografeert beweegt, zal je dat zien op je foto. Hoe lang je sluitertijd moet zijn, hangt dus af van wat je precies wilt doen.  Als je een bepaalde beweging in je foto wilt opnemen, zoals het bekende effect met autolichten, dan ga je best voor een langere sluitertijd. Om te voorkomen dat je hele foto bewogen en dus mislukt is, plaats je de camera best op een statief. Met een snelle sluitertijd ga je dan weer een momentopname van een beweging meenemen. Je zet de beweging als het ware stil. Best neem je verschillende foto’s op korte tijd om het moment dat je wilt vastleggen ook echt te ‘raken’.

belichtingsdriehoek fotografie

ISO – Gevoeligheid van de sensor

Hoe hoger de ISO ingesteld staat, hoe gevoeliger de sensor zal zijn voor licht. Als je dus fotografeert in een redelijke donkere ruimte, is een verhoogde ISO wel aan te raden om toch een scherpe foto te bekomen. Het gevaar bij een hoge ISO is dat er ruis kan ontstaan op de foto. Dit hangt zeer sterk af van de kwaliteit van de camera, dus test zeker de ‘grenzen’ van de modellen die jij hebt. ISO is, zeker voor beginners, het moeilijkste element van de belichtingsdriehoek om te beïnvloeden. Je concentreert je dus best op de twee anderen om in het begin tot goede resultaten te komen. Je zal nog tijd genoeg hebben om met ISO te prutsen.

 

Meer tips over fotografie kan je trouwens vinden op http://www.digitalefotografietips.nl/. Een echte aanrader!

Omdat het onze eerste blogpost is, geven we meteen de belangrijkste tip mee in de fotografie: Ga aan de slag! Je kan eindeloos lezen, maar het is vooral door het proberen en uittesten van verschillende zaken, ook buiten de ‘regels’ dat je tot leuke en persoonlijke resultaten komt. Heb je een leuke foto gemaakt? Laat het ons dan zeker weten. En nu echt aan de slag!