Afmetingen van fotolijsten – Fotolijsten

Nu je overweg kan met je spiegelreflexcamera en je wat resultaten kan voorleggen, wil je dat natuurlijk aan iedereen doen. Dat kan door bijvoorbeeld één van je foto’s te laten uitvergroten en in een lijst te plaatsen. Die kan je dan ophangen in je woonkamer, waar de gasten komen, of zelfs cadeau doen aan iemand die je geportretteerd hebt. Belangrijk is daarbij dat je een juiste fotolijst kiest en eventueel zelfs een passe-partout. We geven je dan ook een handig overzicht van de meest voorkomende maten. Wil je toch out-of-the-box gaan met je fotoformaat, dan kan je fotolijst op maat laten maken, maar dat zal iets duurder uitvallen.

Oslo Fotolijsten

Hoe bepaal ik de afmetingen?

Het lijkt logisch: fotolijsten hebben een bepaalde afmeting en daarin moet ik de juiste kiezen. Toch is er vaak verwarring eens men terecht komt op de site waar je fotolijst kan bestellen. Aangezien je de fotolijsten niet kan testen is het belangrijk te weten hoe de afmetingen bepaald worden. Meestal is de afmeting die bij de productnaam gegeven wordt de afmeting van de binnenlijst. Dit zorgt vaak al voor de eerste verwarring. U kijkt dus best voor de afmeting die uw foto ook werkelijk heeft. Het is niet de buitenlijst die het formaat bepaalt. Vaak wordt wel de breedte en de dikte van het frame meegegeven. Op die manier kan u zich toch een goed beeld vormen van de lijst die u koopt. Als u een foto heeft van 13x18cm dan heeft u ook een lijst nodig van 13x18cm (of groter indien u met een passe-partout wilt werken). Soms is er nog een speling van enkele millimeters om ervoor te zorgen dat de foto of afbeelding niet door de lijst valt.

fotolijst afmetingen

De standaardformaten

Nu we het eens zijn over welke afmeting we juist gaan gebruiken, kunnen we de standaardformaten bespreken. Die zijn ruwweg te verdelen over drie categorieën: de echte fotoformaten, de vierkante formaten en de printformaten. Een handig overzichtje van deze drie categorieën vonden we op http://blog.acaza.be. We presenteren het u ook hier:

Blog Acaza Afmetingen fotokaders standaard

De fotoformaten zal u ook terughoren als u uw foto’s wil gaan printen. Het zijn namelijk gewoon de klassieke formaten waarin foto’s al jaren en jaren worden afgedrukt en ontwikkeld. Houdt bij het laten printen van grote formaten altijd de kwaliteit van uw originele foto in het oog. Een foto die maar net scherp is in een klein formaat, zal veel van zijn pluimen verliezen als hij uitvergroot wordt. Hoe daar dus zeker rekening mee en ga niet direct naar deze al te grote maten.

De vierkante formaten zijn niet echt alledaags maar kunnen heel leuk zijn om mee te gaan experimenteren. De nieuwste rage op het net, Instagram, werkt met vierkante, zij het zeer kleine, foto’s, dus misschien wordt dit wel een nieuwe trend. Dan zijn er ook de printformaten die vaak gebruikt worden om certificaten of documenten in te lijsten. Maar dit hoeft u niet te weerhouden om ook hiermee aan de slag te gaan en te proberen.

Wil je toch geen van deze formaten gebruiken, dan moet je voor een op maat gemaakte lijst gaan. Die zijn een stuk duurder omdat het wat handenarbeid vraagt, maar ze zijn zeker ook te vinden dezelfde site als we in de eerste paragraaf vermeldden.

Heb je veel fotolijsten ineens nodig, dan ga je beter langs bij een fotolijsten groothandel.

Een passe-partout, uw Franse vriend

Om een foto nog meer in de kijker te zetten, wordt vaak een passe-partout gebruikt. Het is een karton met een uitsnijding in het midden. Meestal bedraagt de dikte van het karton 1,5 mm en is er sprake van een schuine insnijding waardoor u een diepte-effect krijgt. Dit komt uw foto altijd ten goede. Let er wel op dat bij een passe-partout zowel de binnen- als de buitenzijde belangrijk zijn. De eerste moet overeenstemmen met de afmeting van uw foto en de tweede met afmetingen van uw gekozen fotolijst.

Oké, u heeft weer genoeg gelezen. Zoals we al zeiden in onze post over de belichtingsdriehoek: Aan de slag nu!